“Terima kasih kepada langkah kami dalam industri pertahanan, Turki kini mentakrifkan peraturan permainan di rantaunya dan menggagalkan plot kotor,” tambah presiden Turki itu semasa majlis penyerahan rasmi kapal latihan dan perisikan Turki “Ofuk.”

Presiden Erdoğan menegaskan bahawa pembinaan kapal “Ofuk”, yang dianggap pertama dalam bidang perisikan, dilakukan dengan keupayaan kejuruteraan nasional.

Beliau menegaskan bahawa tentera Turki bersenjata, tentera laut dan udara akan dibekalkan dengan teknologi canggih dan bahawa negaranya akan menjadi pasukan penghalang dalam bidang ini.

Erdogan berkata: “Kami menggunakan teknologi pesawat tanpa pemandu dalam kapal, dan mereka akan mempunyai keupayaan untuk memantau serangan serta pertahanan melalui radar dan senjata yang akan disediakan bersamanya.”

Beliau menegaskan bahawa sistem teknologi ketenteraan termaju akan dihasilkan dalam negara dan dieksport ke luar negara.

Beliau menjangkakan nilai peralatan pertahanan Turki yang dieksport ke luar negara tahun ini berjumlah kira-kira 4 bilion dolar.

Presiden Turki itu menegaskan bahawa negaranya mengeluarkan kapal dan kapal perang, dan hari ini ia mengeksportnya ke 25 negara di seluruh dunia. Beliau menjelaskan, “Setakat ini, kami telah mengeksport 180 platform tentera laut ke 25 negara, dan tidak lama lagi kami mendapat berita baik dalam bidang ini. .”

Mengenai teknologi angkasa, Erdogan berkata bahawa negaranya berusaha untuk mengambil tempat di kalangan negara yang bersaing dalam teknologi angkasa, dan berkata, “Kami sedang berusaha membangunkan sistem satelit dan melancarkan ke angkasa.”