Home Diplomasi Kemunculan kuasa besar Turki selepas satu abad

Kemunculan kuasa besar Turki selepas satu abad

by admin group
Kemunculan kuasa besar Turki

Kemunculan kuasa besar Turki selepas satu abad

Abad ke-19 ialah zaman penjajahan. Selepas menyelesaikan revolusi perindustrian negara-negara Barat, mereka mula menyerang dan menjajah seluruh dunia. Pendudukan British di India dan penjajahan Belanda, Portugis dan Sepanyol ke atas negara pengeluar rempah Asia membantu kuasa penjajah ini mengumpul modal yang besar.

Ekonomi yang kuat bermakna negara yang kuat dan tentera yang besar. Setelah menjauhkan diri daripada penjajahan Asia, Perancis dan Belgium memilih benua Afrika yang belum dipetakan dengan reka bentuk penjajah.

Walaupun kuasa kolonial bertembung antara satu sama lain dari semasa ke semasa, mereka berjaya membahagikan dunia sesama mereka dengan mengikuti salah satu undang-undang alam yang paling primitif: “ikan besar makan ikan kecil.”

Negara Uthmaniyyah adalah empayar besar terakhir zaman empayar penutupan. Selama enam abad, Uthmaniyyah memerintah kawasan besar di Timur Tengah, Eropah Timur dan Afrika Utara.

Berbanding dengan wilayah yang luas ini, Turki kelihatan seperti sebuah pulau kecil di tengah-tengah tanah Uthmaniyyah.

Kemerosotan negara Uthmaniyyah berkait rapat dengan berakhirnya zaman empayar negara-negara. Berbeza dengan kuasa kolonial Barat, yang mengubah sains, idea dan budaya menjadi cara penjajahan, Uthmaniyyah terlambat dalam usaha mereka untuk memodenkan negara.

Dalam bukunya “The Empire’s Longest Century,” ahli sejarah Ilber Ortaylı menggambarkan abad ke-19 sebagai abad yang paling dahsyat bagi Uthmaniyyah.

Penurunan takhta Sultan Abdülhamid II, kuasa politik Jawatankuasa Ittihat dan Terakki (Kesatuan dan Kemajuan), dan salah urus negara oleh bekas menteri perang Empayar Uthmaniyyah, Enver Pasha , dan lain-lain sangat melemahkan empayar.

Selepas Uthmaniyyah menyertai Perang Dunia I di pihak Jerman, seluruh empayar telah diceroboh oleh Sekutu Perang Dunia I dan kemudian dikongsi antara Great Britain, Perancis, Itali dan Greece.

Seratus tahun yang lalu, negara muda Turki melancarkan perang kemerdekaan yang sengit menentang kuasa penceroboh.

Setelah sentiasa kekal bebas dan bebas sepanjang sejarah, negara Turki mengusir penceroboh dari sebahagian besar sempadan negaranya, yang kita panggil tanah air kita.

Perjuangan untuk kemerdekaan

Satu abad kemudian, politik antarabangsa berada dalam situasi geopolitik yang sama sekali berbeza. Pertama sekali, negara Barat tidak lagi sekuat dahulu, manakala negara seperti Turki tidak lagi lemah.

Selepas Perang Dunia II, Amerika Syarikat menjadi kuasa hegemoni di Barat, manakala empayar penjajah negara Eropah tumbang dengan gelombang perang kemerdekaan.

Sementara itu, China telah muncul sebagai kuasa besar ekonomi dalam tempoh dua dekad yang lalu. Apabila dasar luar Amerika mengalihkan tumpuannya dari Timur Tengah ke rantau Asia-Pasifik, kekosongan kuasa besar telah diwujudkan di Mediterranean, Timur Tengah, Laut Hitam dan wilayah Baltik.

Turki telah berjaya mengembangkan pengaruhnya dalam kebanyakan bidang ketidakstabilan dan konflik politik ini.

Walaupun menghadapi masalah ekonomi, Turki telah muncul sebagai kuasa serantau. Dengan populasi 85 juta dan pendapatan $10,000 setiap orang, ekonomi Turki adalah yang ke-17 terbesar di dunia.

Terima kasih kepada warisan empayarnya, pengaruh geopolitik yang mendalam dan kepimpinan yang kuat, Turki telah menjadi salah satu kuasa terkemuka di wilayah pengaruhnya.

Dalam krisis Syria yang berlarutan, Turki telah menjadi salah satu pemain utama. Sebagai salah satu pelakon utama dalam perbincangan Geneva dan Astana, Turki menyokong integriti wilayah Syria dengan Rusia dan Iran.

Di Mediterranean Timur, Turki telah berjaya melindungi kepentingan negaranya daripada tuntutan melampau pentadbiran Yunani berkat kekuatan tentera laut dan diplomasinya.

Semasa perang Nagorno-Karabakh, Turki muncul sebagai playmaker dengan secara aktif menyokong Azerbaijan menentang pencerobohan Armenia.

Di Libya, sementara kuasa Eropah memihak kepada Jeneral Khalifa Haftar, Turki menyokong Kerajaan Persetujuan Kebangsaan (GNA) yang diiktiraf Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, membuka pintu untuk kestabilan politik di negara itu.

Berbanding dengan negara Barat, yang menyalahgunakan Ukraine untuk bersaing dengan Rusia, Presiden Recep Tayyip Erdoğan menerajui rundingan damai antara Rusia dan Ukraine. 

Turki juga telah berkhidmat sebagai salah satu pemain antarabangsa terkemuka di Afghanistan dan Afrika Utara.

Satu abad selepas Perang Kemerdekaan, Turki telah muncul sebagai kuasa besar.

Sumber : Daily Sabah,  BY IHSAN AKTAŞ

You may also like

Leave a Comment